Jasper Fforde

Jasper Fforde werkte 20 jaar in de filmindustrie voordat zijn boek ‘The Eyre Affair’ in 2001 binnenkwam in de bestsellerlijst van de New York Times. In september 2021 verscheen zijn 16 e boek, ‘The Great Troll War’.

Fforde schrijft in een eclectische mix van genres, een combinatie die je kunt omschrijven als een vrolijke mix van comedy-SF-thriller-misdaad-satire. Hij geeft volmondig toe dat hij niet alleen gefascineerd is door boeken, maar ook door de manier waarop we lezen en wat we lezen, en zijn nieuwe kijk op oude genres heeft hem internationaal veel enthousiaste fans opgeleverd.

Onder Fforde’s verhalen bevinden zich politieverhalen met figuren uit kinderversjes in de hoofdrol; een reeks voor Young Adults over magie en draken in een aftandse wereld waarin magie op z’n retour is; ‘Shades of Grey’ (2011), een post-apocalyptische dystopie waarin je sociale status bepaald wordt door de kleuren die je kunt zien; ‘Early Riser (2018), een thriller over een wereld waarin mensen winterslaap houden; en ‘The Constant Rabbit’(2020), een allegorie over racisme en xenofobie in het Verenigd Koninkrijk.

Fforde is geboren in Engeland, maar besloot onlangs om de nationaliteit aan te nemen van het land waar hij woont, nadat hij hoorde dat ‘iedereen die echt van Wales houdt, Welsh is’.

Jasper Fforde: Grand Central